Vrienden van de Balletschool
  • Home
  • Doelstelling
  • Bestuur
  • Lidmaatschap
  • DVD Verkoop
  • Blog
  • Ledensite
  • Contact
  • FR
    • Objectif
    • Conseil
  • EN
    • Home English
    • Goals
    • Board

Voorstelling 'Sol & Leon' door NDT1  - vrijdag 31 mei 2019 - Workshop Nederlands Dans Theater voor de studenten van B3 & B4

31/5/2019

0 Reacties

 
​Niettegenstaande dat het een lang weekend was, waren het 25 jonge dansers die op 31 mei op de bus stapten richting Den Haag.
De Vrienden van de Balletschool ondersteunen de opleiding van de jonge dansers en in dat kader was er ook dit keer weer een workshop georganiseerd in het Nederlands danstheater in den Haag. 
De studenten van de KBA gingen op weg om een workshop bij te wonen gegeven door één van de dansers van het gerenommeerde dansgezelschap NDT, met aansluitend het bijwonen van een voorstelling door NDT 1 nl SOL 1 LEON.
De workshop was gebaseerd op het repertoire van SOL&LEON. Gregory Lau leerde een solo variatie aan van het stuk Start to Finish. De solo was later tijdens de voorstelling SOL&LEON XXX te zien.
Na de workshop een frissen duik in de zee om toch nog dat tikkeltje vakantie gevoel te krijgen.
Daarna de voorstelling bijwonen.
Een prachtige voorstelling en voor de jonge dansers een geweldig en vooral ook een hele leerrijke dag waar ze de kans kregen om te netwerken, het reilen en zeilen van het Nederlands Danstheater te leren kennen en een hele mooie voorstelling bij te wonen. Heel belangrijk voor de toekomst van de jonge dansers omdat NDT toch wel een hele fijne compagnie is en een eventuele werkgever voor hen kan worden.
0 Reacties

Opendeurdag PRINS DRIES - ​19 mei 2019

19/5/2019

0 Reacties

 
Foto
Foto
Foto
0 Reacties

Nieuwjaarsreceptie - 18 januari 2019

18/1/2019

0 Reacties

 
​Het is ondertussen een traditie geworden!
De nieuwjaarsreceptie van de ‘Vrienden van de Balletschool’.
Het was weer een uniek moment om mekaar terug te zien, een goede gezondheid te wensen, te genieten van een hapje en drankje en een geweldig toonmoment bij te wonen
Door alle leerlingen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen.
Het was weer TOP!
Voor zij die d’er niet bij konden zijn
Alsnog een geweldig 2019 en we ontmoeten jullie graag op één van onze volgende activiteiten!
Foto's door Isabelle Roelants©
0 Reacties

Workshop NDT met voorstelling 'Parade'

19/5/2017

0 Reacties

 
Op 19 mei 2017 was het zover ' DE WORKSHOP in het Nederlands Dans Theater.'
De studenten van de KBA keken er ongelofelijk naar uit en het was een fantastisch succes! 
29 dansers hebben genoten van de workshop en hebben door de rondleiding die ze kregen een duidelijke kijk gekregen over de werking van het NEDERLANDS DANS THEATER, één van DE toonaangevende dansgezelschappen van het moment. De informatie die de dansers kregen kunnen ze zeker en vast gebruiken en zal hun helpen keuzes te maken ivm hun toekomst als professionele dansers. 
Tijdens zeer intense momenten werd er door de danser Jianhui Wang een hele dynamische bewegingsfrase aangeleerd van de choreografie PARADE van choreografe Chrystal Pite, associate choreographer van het Nederlands Dans Theater. Het bewegingsmateriaal van choreografe Chrystal Pite bleek een enorme uitdaging te zijn voor de dansers. Het was een hele opgave om één van de powerstukken aangeleerd te krijgen EN om deze frase onder de knie te krijgen. 
Na deze uiterst inspannende workshop gingen we richting ZUIDERSTRANDTHEATER waar we dan de voorstelling PARADE hebben bijgewoond.
De voorstelling was een combinatie van de stukken 'The Statement' en 'Parade'. Beide stukken van Chrystal Pite en de combinatie was geweldig. Doordat de dansers een bewegingsfrase van het stuk 'PARADE' aangeleerd hadden gekregen kreeg ook deze voorstelling weer een extra dimensie. Wederom een geweldige ervaring voor de jonge dansers.
Met dank aan het hele team van Het Nederlands Dans Theater

0 Reacties

Het Nationaal Ballet - voorstelling 'Made in Amsterdam'

12/2/2017

0 Reacties

 
Foto
Foto
Foto
Foto

Dit verdient alleen maar een hele diepe buiging

Afgelopen weekend kwam de ’top’ van de internationale balletwereld bijeen in Amsterdam voor een conferentie over erfgoed, diversiteit en identiteit in de dans. Dat deze bijeenkomst plaats had in Amsterdam is niet verwonderlijk, want hier huist het gezelschap dat zich tot de beste ter wereld kan rekenen. Met ’Made in Amsterdam’ bewijst Het Nationale Ballet dat nog eens ontegenzeggelijk.
Een keuze maken tussen ’Made in Amsterdam’ 1 of 2? Niet doen, ga ze gewoon allebei zien. Al is het alleen maar om te zien met welke gretigheid choreografen van naam zich verbinden aan Het Nationale Ballet. Dat zegt veel over de kwaliteit van de groep. Natuurlijk ontbreekt dé meester niet in ’Made in Amsterdam’: Hans van Manen. Uit zijn enorme oeuvre is in het eerste programma zijn ’Frank Bridge Variations’ (2005) opgenomen, waarin de dansers de virtuoze compositie van Britten tot leven brengen.
En uiteraard is het ook Krzysztof Pastor die zijn stempel drukt op het programma. In het tweede programma brengt Het Nationale Ballet van de huischoreograaf zijn ’Moving rooms’ uit 2008, waarin een spanningsveld wordt gevormd tussen licht, beweging en ruimte. Ook in het tweede programma het technisch uitdagende ’Souvenir d’un lieu cher’ van Alexei Ratmansky uit 2012. Deze creatie wordt met verve uitgevoerd door Vera Tsygankova, Jozef Varga, Anna Ol en Artur Shesterikov.
Solistenpaar Varga en Ol zijn samen ook fenomenaal in ’Concerto concordia’ (tweede programma). Maar in deze choreografie van Christopher Wheeldon uit 2015 mogen ook Nadia Yanowsky en Remi Wörtmeyer niet ongenoemd blijven. Het is een feest om naar dit duo te kijken dat samen met het ensemble voor een sprankelende uitvoering van dit stuk zorgt.
Oprechte interactie Maar ’Made in Amsterdam’ presenteert ook nieuw werk. Zo zijn er de indrukwekkende schommels in ’Homo ludens’ van Juanjo Arqués (eerste programma). Maar het is vooral Young Gyu Choi die in deze choreografie de show steelt. Het is niet alleen het gemak waarmee hij over het toneel beweegt, maar ook zijn oprechte interactie met het ensemble en met fluitiste Sarah Ouakrat die van ’Homo ludens’ een magisch schouwspel maken.
’In transit’ is het nieuwe, energieke werk van Ernst Meisner op de bijzondere gelijknamige compositie van Joey Roukens.
Orkest en dansers ademen hier samen de muziek.
Toch een keuze maken tussen de twee programma’s. Dan moet het ’Made in Amsterdam 2’ worden, want het is David Dawsons ’Citizen nowhere’ dat voor het absolute hoogtepunt zorgt. Dawson imponeert hier met zijn solo die hij speciaal voor Edo Wijnen creëerde. Maar nog machtiger is Edo Wijnen zelf. Wat deze jonge danser in zijn eentje neerzet op het toneel en de kracht waarmee hij het publiek meeneent in een emotionele achtbaan. Daar zijn geen superlatieven voor. Hier kan kun je alleen maar een hele diepe buiging voor maken.
Dans ’Made in Amsterdam 1 & 2’, door Het Nationale Ballet. M.m.v. Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe/Philip Ellis. Bijgewoond op 11 en 12 februari in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Hier nog te zien t/m 4 maart.
www.operaballet.nl
artikel door Nanska van de Laar 12 feb. 2017 voor de Ijmuider Courant
0 Reacties

Workshop NDT en de aansluitende voorstelling 'Scenic Route'

4/2/2017

0 Reacties

 
Foto
Foto
Foto
Klik hier om te CULTUUR gecombineerd met FUN
 
Het was weer een prachtige dag. Een geweldige ervaring voor alle deelnemers. Zowel de studenten, als de ouders hebben genoten van een dagje Den Haag. En wat voor een dag!
De leerlingen zijn begonnen met een hele fijne workshop in de studio’s van het Nederlands Dans Theater door Jiří Pokorný. Na een opwarming waar elk deel van het lichaam een eigen leven begon te leiden, werd er een bewegingsfrase  aangeleerd die dan daarna kon gebruikt worden tijdens een eigen creatieve voorstelling.
De rondleiding onder de leiding van Jelle Verhoef was heel leerrijk. De leerlingen hebben antwoorden gekregen op al hun vragen en hebben reeds een beetje inzicht gekregen in  het reilen en zeilen van het Nederlands Dans Theater.
Een geweldig leerrijke ervaring.
De voorstelling “Scenic route” was voor iedereen een verrassing en voor vele deelnemers een eerste kennismaking met het werk en de dansers van het Nederlands Dans Theater.
bewerken.
Foto
Hier enkele reacties van de deelnemers:
​
  • “Ik beschrijf deze dag in 1 woord GEWELDIG!”
 
  • “De voorstelling was adembenemend, het was de eerste keer maar zeker niet de laatste.”
 
  • “Hoe de dansers bewogen was geweldig! Hoe het decor ineens veranderde… ik zag het nauwelijks bewegen! Alleen de muziek vond ik langdradig maar je zat zo naar de dansers te kijken dat het bijna niet opviel”.
 
  • “Ik wou dat elke dag van het leven zo zou zijn. De workshop was super! Ik heb zoveel geleerd. Ik vond de opdracht ook heel interessant om m’n creativiteit te testen. Ook de voorstelling was geweldig maar eigenlijk zijn er gewoon geen woorden voor!”
 
  • “Vandaag vond ik één van de beste ervaringen die ik al ooit heb gehad. De workshop die we kregen heeft me veel doen bijleren. We hebben in 2 uurtjes zoveel verschillende dingen kunnen doen, die me heel hard hebben geïnspireerd, gemotiveerd en overweldigd. Maar niet alleen de les was geweldig, de voorstelling was gewoon TE  goed voor woorden. Controle, techniek, passie, mimiek….onbeschrijfbaar.”
0 Reacties

La Mascarade

18/11/2016

0 Reacties

 
Het verhaal
​De laatstejaars van de Koninklijke Balletschool Antwerpen pakken hun eindwerk groots aan! Voor het eerst is de volledige school betrokken in een eindproject. De leerlingen zijn verantwoordelijk voor alle aspecten van hun eigen balletvoorstelling: het decor, de kostuums, de choreografie, de belichting en alle andere organisatorische factoren die bij een dansvoorstelling komen kijken. Uniek aan deze voorstelling is dat de muziek is gecomponeerd door Wolf Hoeyberghs, een leerling van het 6de jaar. Wolf is al vijf jaar bezig met het componeren van dit stuk, dat ‘La Mascarade’ zal heten. In het eerste middelbaar werd hij immers geïnspireerd door het Symfonie Orkest Vlaanderen, die samen met het Ballet Vlaanderen de balletvoorstelling Doornroosje bracht. Uiteindelijk zal dit orkest de muziek van Wolf ook tot leven brengen in ‘La Mascarade’!
 
Toen Wolf in het 5de jaar zat, kon hij de directie en zijn klas volledig overtuigen om van La Mascarade hun eindproject te maken. Samen verdeelden ze de taken en als team ging de klas meteen aan de slag.
 
Een flitsende voorstelling met prachtige muziek: dat vond ook één van België’s beste dirigenten, niemand minder dan Dirk Brossé, die het Symfonieorkest Vlaanderen zal begeleiden.

0 Reacties

Workshop NDT en de aansluitende voorstelling 'Seperate Ways'

30/4/2016

0 Reacties

 
Foto
Workshop NDT en de aansluitende voorstelling 2016

Het Vrienden van  de balletschool Team organiseerde speciaal voor de studenten van de Koninklijke Balletschool van Antwerpen een 2 uur durende workshop in het Nederlands Dans Theater op zat 30 april 2016.
30 leerlingen namen deel aan de workshop en aan een rondleiding die een duidelijk beeld gaf over de werking van de Compagnie.
12 ouders leerden mekaar beter kennen door mee te reizen en samen de stad Den Haag te verkennen.
 
Tijdens de workshop werd er dansmateriaal aangereikt van de choreografie CLOWNS. Een werk van de Brits-Israëlische choreograaf HOFESH SCHECHTER.
Deze choreograaf is één van Engelands meest geprezen kunstenaar wiens werk vaak thema’s als oorlog, terrorisme en politieke kwesties aankaart.
De Choreografie Clown’s waarvan het bewegingsmateriaal werd aangeleerd aan de studenten van de KBA is inderdaad een goed voorbeeld van deze actuele en politieke visie van Hofesh Schechter.
De workshop werd geleid door één van de prachtige danseressen van het Nederlands danstheater team Imre Van opstal!
’s Avonds was iederéén uitgenodigd op de voorstelling SEPERATE WAYS in het zuiderstrandtheater. Een fijn moment om vooraf aan de voorstelling even uit te waaien op het strand van Scheveningen.
 
De voorstelling SEPERATE WAYS bestond uit 2 choreografieën.

SHUT EYE - van het duo Sol Léon & Paul Lightfood.
Een geweldige mooie nieuwe creatie van dit duo. Met deze eerste nieuwe creatie sinds 2011 bewijst dit amazing duo nog maar eens hoe talentvol ze zijn, en hoe ze mee evolueren om de voorstellingen steeds vernieuwend en hedendaags te maken.

De 2de Choreografie was CLOWN’s
Dit geweldige meesterwerk kreeg doordat er door de leerlingen tijdens de workshop kennis was gemaakt met het bewegingsmateriaal uiteraard een extra dimensie! Een geweldige ervaring dus (zie de reacties van de kids onderaan) en een die zeker voor herhaling vatbaar is.

Foto
Foto
Foto
Foto
Reacties op de workshop NDT en de aansluitende voorstelling

​Het was echt een super leuke ervaring!!!
Joran

Bedankt voor de top ervaring, ik heb er echt zoooo van genoten!
Gianna

Het was een zeer unieke en leerrijke ervaring. De voorstelling was ook zeer inspirerend
Noémie Jar

Dank u voor deze dag! Ik vond het leuk om dit allemaal eens van dichterbij te bekijken en de workshop was super leerrijk en iets helemaal nieuws!
Aster

Ik vond het mega leuk en ik hoop dat er meer van die evenementen als deze zullen komen
Achille

Het was een super toffe dag met super leuke mensen. Met een top begeleiding en een fantastische voorstelling! Hopelijk komen er nog dagen zoals deze
Fleur

Het was een zeer leuke ervaring en een prachtige voorstelling
Taichi

Bedankt voor de leuke dag! Tijdens de workshop heb ik echt mijn grenzen verlegd en heel heel veel bijgeleerd. Hopelijk het begin van meer evenementen als deze!!
Karlijn

Ook ik vond het een meer dan geslaagde dag! Zowel de workshop als de voorstelling waren één grote motivatie!
Wolf

Super leuke ervaring, MEGA WORKSHOP! Wow Wow Wow voorstelling!!! Leuk dat ik erbij kon zijn!
Uta

Ik vond deze dag ZALIG! Een super zalige workshop en een mega zotte voorstelling. De dag kon niet beter zijn!
Reninka

Het was heel erg leuk
Yu

Before the workshop I was worried about if I can following class but I could and really enjoyed it, And it was my first time to watching performance from NDT. It was sooo nice and I loved it! Thanks fort his great opportunity!
Mari

This workshop was very nice experience for my!! I want to do it again for sure! I liked that type of contemporairy dance. Thank you for the opportunity. The performance was amazing
Natasa

Ik heb heel veel geleerd tijdens de workshop en de voorstelling was echt SUPER!!
Ute

De workshop was zeer leerrijk een heel nieuwe wereld van bewegen! EN de voorstelling was SUBLIEM
Tiemen

Het was een FANTASTISCHE dag, waar we ons hebben door geswingd. ZEKER voor herhaling vatbaar!
Jesse

Het was een geweldige dag! Ik heb me geamuseerd! De workshop was leerrijk en interessant. De voorstelling was gewoon GEWELDIG! Dit wil ik zeker nog een keer overdoen!
Margarita

Het was een super dagje!!! Tijdens de workshop heb ik heel veel interessante nieuwe dingen geleerd. Je kon helemaal los gaan onder een fantastische begeleiding. De avond voorstelling was het perfecte vervolg op de workshop. Zeker een dag om nog eens opnieuw te beleven
Cara

If I get the opportunity, I would definetly do it again! The workshop was very inspiring. We learned so much in such a small amount of time. Also the performance was AMAZING
Ania

Ik heb heel veel bijgeleerd! Het was tof
Finn

Bedankt voor deze fantastische ervaring!
We mogen onze pollen kussen met al deze unieke kansen die we krijgen! Bedankt
Emilie

Het was gezellig en super leuk! Leuke workshop en een prachtige voorstelling
Iggy

0 Reacties

Bezoek aan Aalto Ballet Essen, Duitsland  - Giselle van David Dawson

20/3/2016

1 Reactie

 
Foto
Foto
Foto
Foto
​De eerste activiteit georganiseerd door de pas opgerichte vzw “De Vrienden van de Balletschool” was een bezoek aan het Aalto Ballet om naar de bejubelde versie van ‘Giselle’ in choreografie van David Dawson te gaan kijken.
Ongeveer 30 studenten, ouders en balletliefhebbers stapten op zondag 20 maart op de bus voor een rit naar de Duitse stad Essen. Er was voldoende tijd voor een middagmaal en om de Paasmarkt te bezoeken, alvorens naar het Aalto Muziektheater in het centrum van de stad te gaan.
We werden verwelkomd door balletdirecteur - intendant  Ben Van Cauwenbergh voor een korte rondleiding door zijn prachtige theatergebouw. Het auditorium met 1200 plaatsen is zeer mooi uitgevoerd met diepblauwe zetels die goed contrasteren met de crèmekleurige balkons en loges. De beroemde Finse architect Alvar Aalto ontwierp ook met vloeiende lijnende de foyers en de trapzalen en trok dit ontwerp door in de tuinen buiten. Talrijke vensters laten natuurlijk gefilterd licht binnenstromen, terwijl de veelheid aan diffuse lichtbronnen een warme sfeer creëren in het auditorium. Het grote pluspunt voor het publiek is dat er geen enkele zitplaats in de zaal is met slecht zicht op de scène.
Onze groep had het geluk om heel even een korte, onvoorziene repetitie te kunnen bijwonen want er was een danser geblesseerd, waardoor een andere opstelling moest gevonden worden (we zouden het nooit hebben opgemerkt tijdens de voorstelling). Het Aalto Ballet is een groots klein balletgezelschap, bestaande uit ongeveer dertig dansers, allemaal goed.
 
De Brit David Dawson is één van de choreografen die het romantische balletrepertoire vlot de 21e  eeuw binnenleidt. Zijn bewerking van het 19e eeuwse klassieke ballet ‘Giselle’ behoudt het originele thema, terwijl het toch naadloos naar een hedendaagse setting verplaatst wordt.
Het verhaal over een in de liefde bedrogen jonge vrouw is tijdloos en het wegnemen van prinsen en koninginnen, maakt het genietbaar voor een hedendaags publiek. Het decor- en kostuumontwerp en de muziek dragen hiertoe in hoge mate bij. De witte geometrische vormen in het eerste bedrijf en eerder donkere in het tweede bedrijf benadrukken de tegenstelling in de emoties. De muziek is bewerkt door David Coleman die wel teruggreep naar de originele partituur, maar alle latere toevoegingen wegliet. De muziek krijgt hierdoor een meer samenhangende structuur en kent net als de choreografie een vloeiend verloop zonder bruuske onderbrekingen.
In zacht gekleurde hedendaagse kledij, vieren jonge mensen, waaronder Giselle, het huwelijk van vrienden. De jonge, zorgeloze Giselle is verliefd op Albrecht, die zonder dat zij het weet, lid is van een in het zwart geklede en getatoeëerde bende, geleid door Bathilde. Eén van Giselles vrienden, Hilarion, die hopeloos verliefd op haar is, merkt dat Albrecht een zwarte outfit en een mes verbergt.
Dawnsons talent ligt niet alleen in het uitbeelden van de karakters met typische en aangepaste balletbewegingen, maar ook in het vullen van het toneel met constant in elkaar vloeiende bewegingen, zonder nood aan enige vorm van mime. De waanzinsscène is kort, natuurlijk en levensecht. Een ontzette Giselle die het bedrog van Albrecht ontdekt, verwondt zichzelf met zijn mes. Tot dat ogenblik schilderden vallende bloemblaadjes een beeld van zorgeloos geluk. Op het ogenblik dat Giselle sterft, vormen de bloedrode blaadjes die zij laat vallen een dramatisch contrast met het zachte kleurenpallet op het toneel.
Het tweede bedrijf neemt ons mee in een donkere metafysische wereld, die de gemoedstoestand van de door smart getroffen Albrecht lijkt uit te beelden. De geesten (vrouwen in witte tule gedrapeerd) zweven rond hem weg en weer, terwijl hij vecht met zijn gevoelens van schuld en spijt. Het is een bevreemdende, donkere, mooie scène met als hoogtepunt een uitgewerkte pas de deux met passionele lifts voor de spookachtige Giselle en haar menselijke bedrieger Albrecht. De boodschap is er één van vergeving, als uiteindelijk de zon verschijnt van achter een grote donkere cirkel op het fonddoek en Giselle verdwijnt. De vallende blaadjes die de knielende Albrecht opraapt, vertellen over haar verder durende liefde, die hem uit zijn lijden verlost.
Dawnsons abstracte choreografische taal, zijn inventiviteit qua vorm en beweging, dragen het verhaal naar een emotioneel hoogtepunt. Dit is een ‘Giselle’ voor onze tijd, één die de komende jaren haar waarde zal bewaren, juist zoals het 19e eeuwse origineel tot op vandaag gedaan heeft.
 
Het was een in alle opzichten bevredigend bezoek aan Essen en het zal zeker niet het laatste zijn. Een amper twee uur durende reis om een uitstekende dansvoorstelling te zien in een wondermooie setting. Het was echt de moeite!
 
Judith Delmé
1 Reactie

    Auteur

    Vrienden van de Balletschool

    Archieven

    Mei 2019
    Januari 2019
    Mei 2017
    Februari 2017
    November 2016
    April 2016
    Maart 2016

    Categorieën

    Alles
    2016
    2017

    RSS-feed

vriendenvandeballetschool@outlook.com

Web design by Anja Coenen & VERA JANSSENS - CoCoenen BV
© COPYRIGHT  COCOENEN BV 2016. ALL RIGHTS RESERVED

  • Home
  • Doelstelling
  • Bestuur
  • Lidmaatschap
  • DVD Verkoop
  • Blog
  • Ledensite
  • Contact
  • FR
    • Objectif
    • Conseil
  • EN
    • Home English
    • Goals
    • Board